סל הקניות

Image Product Quantity Price Total
סה”כ לתשלום 0.00 
לצפייה בסל
טשרניחובסקי שש שעה חמש רק תבוא לבד
אני לא מוצא, אני לא מוצא !
התיאור שלך לוטה בערפל לא צריך להתנצל
img

ביוגרפיה

הסיפור של משינה מההתחלה ועד היום

image

הקדמה

משינה היא לא עוד להקת רוק ישראלית מצליחה מאוד, עם רזומה מפואר של אלבומי מופת, עשרות להיטים שמחזיקים מעמד כבר 40 שנה והופעות ענק היסטוריות מול עשרות אלפי מעריצים ומעריצות, שיודעים בעל-פה כל מילה וגם כל סולו גיטרה. מעבר לכל זה, משינה היא תופעה שאין לה אח ורע במוזיקה המקומית: הרכב שמרגע שהתייצב לא החליף אף לא אחד מחבריו; שהביא את הסאונד והאטיטיוד של הרוק האלטרנטיבי לבמות הפופולריות ביותר; שהמציא שפה משל עצמו עם הומור ייחודי ומטבעות לשון בלתי נשכחים; שהסתכל למציאות בעיניים אבל גם אהב לשוטט במרחבים של פנטזיה וסוריאליזם; ובעיקר שידע ליפול ולקום מבלי לוותר על הדבר הגדול והמיוחד שהופך את משינה מ"להקה" לעולם ומלואו. ובגלל שאין עוד משינה, גם הסיפור שלהם הוא עלילה מרתקת שמלאה בפיתולים והפתעות, הצלחות וכישלונות ופסגות אמנותיים ומסחריים לצד רגעים של כאב וחוסר ודאות. את כולם הלהקה שרדה בזכות חברות כנה ואמיצה שנשענה על העיקרון החשוב ביותר: להקה אגדית עושים באהבה, או לא עושים בכלל.

גבירותיי ורבותיי, משינה.

ההתחלה

משינה נולדה מתוך המפגש הכי ישראלי ובלתי אפשרי שיש, בין שני אנשים עם טעם מוזיקלי ייחודי שהגיעו למקום שבו שומעים בעיקר "כן המפקד" ורעש של ירי. זה קרה בתחילת שנות ה-80 בבסיס התותחנים שבו יובל בנאי ושלומי ברכה העבירו את שירותם הצבאי. שניהם מצאו את עצמם הרחק-הרחק מעיר הולדתם תל אביב ובעיקר מהצלילים של מועדוני הרוק שהיו אהובים עליהם. החיבה המשותפת לאותן להקות הובילה אותם גם להשתעשע בהקלטות של קאברים לצד שירים ששלומי כתב באנגלית.

יובל, בן למשפחה אמנותית עם מודעות גבוהה לכישרון ומה שאפשר לעשות עם קול טוב, לא חשב שיש לו את היכולת לשיר, אבל שלומי עודד אותו וגם הסאונד האופנתי של התקופה סייע: רמי פורטיס, שהיה אהוב עליהם במיוחד, היה הרבה דברים – זמר הוא לא אחד מהם. לעומת זאת, חושי הבמה של יובל היו שם מההתחלה: בהופעה מאולתרת בחדר האוכל בבסיס, עם אורי בנאי בתופים, רס"ר הבסיס לא התחבר לזמר שעמד שם בטייטס ונעליים צבאיות.

מהר מאוד יובל ושלומי הגיעו למסקנה שהם צריכים להקים להקה. הם שאלו חבר ממוצא רוסי, איך אומרים "טבלת ייאוש" בשפת אימו. "משינה ורמיה" ("מכונת זמן"), הוא השיב. הם אימצו את המקור ואחרי השחרור נפטרו מהמילה השנייה ונשארו רק עם "משינה". כשברקע ישראל מסתבכת בלבנון, משינה החלה לבנות את עצמה בסצנה האלטרנטיבית הבועטת של תל אביב, שתפקדה כבועה. יובל ושלומי עבדו עם רמי חיימוב (קלידים) והמתופפת ניבי ליפשיץ (אחות של שרון). אחר כך הם צירפו את אורן אליעזרי (בס וגיטרה) ואת דודי לוין (תופים) להופעות הראשונות של הלהקה, שכללו שירים מקוריים באנגלית וקאברים. כעבור זמן מה הגיעו שני נגנים שלא עזבו מאז: מייקל בנסון (בס) ואיגי דיין (תופים).

למרות השיפור בהופעות ומגעים לחתימת חוזה אצל המפיק האגדי שוקי וייס (אז מנהל המועדון "קולנוע דן"), משינה סבלה מחוסר יציבות. חילוקי דעות בין שלומי לאורן אליעזרי הובילו למעשה לפירוק הלהקה בשל חוסר הסכמה על הקו המוזיקלי ויובל הלך והקים עם אליעזרי את להקת שלום הציבור, שהקליטה שני שירים: "נובמבר אחד" ו"ינשוף על עץ גבוה". אבל גם הלהקה הזאת לא האריכה ימים, ויובל כבר החל להרהר בקריירת סולו: עם יזהר אשדות הוא עבד על סקיצות לשני שירים (אחד מהם יהפוך לימים ל"אנחנו שניים"). במקביל, שלומי ומייקל ניגנו בהרכב בעל השם הפרובוקטיבי החזית העממית, שבו ברכה שר וכתב באנגלית ובעברית. גם כאן, חלק מהשירים יתגלגלו להיות הלהיטים הראשונים של משינה.

אבל זה היה בעתיד והוא לא נראה מתוק: שלומי עבד בשיוף גלשנים ואיגי ומייקל עבדו בהפקות (למשל עם ריטה לקראת הקדם-אירוויזיון ודני בסן). ואז, כאילו הגורל בכבודו ובעצמו לא היה מסוגל לשאת כל אפשרות אחרת, שלומי ויובל נפגשו שוב והשמיעו שירים זה לזה: שלומי את "קשיים בחקלאות" (בקרוב "אופטיקאי מדופלם") ויובל את "אנחנו שניים". ואז, כמו בבסיס הטירונים ההוא, הניצוץ נדלק: יובל, שלומי, מייקל ואיגי מקימים מחדש את משינה ומקליטים עצמאית שלושה שירים: "אופטיקאי מדופלם", "כי לא בא לה" ו"רכבת לילה לקהיר", שאת המילים שלו כתב אהוד בנאי, בן הדוד של יובל. וזאת רק ההתחלה.

"גם אופטיקאי מדופלם
הולך בקיץ אל הים."

“אופטיקאי מדופלם”

הפריצה

בקיץ 1985 היה נראה שמקומן של להקות הרוק במיינסטרים הישראלי הולך ונעלם. היריבות בין תיסלם לבנזין הסתיימה בשתי להקות שהתפרקו לכל עבר ומצעדי הפזמונים נשלטו על ידי זמרים וזמרות, וגם שם היה רק רוקר מובהק אחד: שלום חנוך כמובן. אבל אז הגיעה משינה.

זה התחיל עם "אופטיקאי מדופלם", שנחת בחודש יולי בתחנות הרדיו והפך מיד ללהיט שאי אפשר לעמוד בפניו. גם הסינגל הבא, "כי לא בא לה", זכה להצלחה. כלהקה שהיא גשר בין השוליים למרכז, משינה הוזמנה על ידי שוקי וייס, שכבר שם את עינו על הלהקה לפני כן, לחמם את ההרכב המוערך טוקסידומון בהופעתם בישראל. בין לבין התחושה הייתה שמשהו גדול בדרך להיוולד.

אבל לחברות התקליטים שום דבר לא בער, בטח לא כשמדובר בלהקה שמגיעה מהצד האפל של הרוק והפוסט-פאנק השכלתני אך באותה מידה מושפעת מהסקא הקופצני שנולד בג'מייקה ומהמוזיקה הערבית. אודי הניס, בכיר בתעשייה שהאמין בחזון של משינה, שכנע לבסוף את סי-בי-אס להחתים את הלהקה. התקציב היה צנוע בלשון המעטה, 10,000 דולר, אבל משינה והטכנאי ראובן שפירא, שסייע מאוד בשיוף הסאונד של הלהקה והיה שותף לרוב מוחלט מבין העיבודים, התנפלו על האתגר. בנובמבר, רגע לפני צאת האלבום, שוחרר לרדיו הסינגל "רכבת לילה לקהיר", שהתקבל בהתלהבות שלא שככה כבר 40 שנה.

כשיצא האלבום "משינה", המוכר גם כ"אלבום הקופים" בזכות העטיפה האיקונית, נשמע מפץ ברחבי המדינה: שירים כמו "עתיד מתוק", "אבל אין" ו"אנה" (שאת מילותיו כתבה אורלי זילברשץ, זוגתו של יובל) הציגו להקה רעבה, חדה ומגובשת, שהיטיבה ללכוד את רוח הזמן בישראל המותשת ביטחונית וכלכלית אך גם מלאת תקווה ושאר רוח. להיטים כמו "בלדה לסוכן כפול" ו"כרים עבדול זמר" הדגימו את החדשנות של משינה גם באמנות הכתיבה, שהיה בה הומור בסגנון כוורת וסוריאליזם שלא נשמע כמוהו מחוץ לז'אנר הפסיכדליה. ומנגד, "התותח מצלצל פעמיים" שכתב שלומי (ועיבד ירון בכר) רמז לחוויות טראומטיות מהשירות הצבאי ("מן האופק מן הגבול/נשאר רק הצלצול/כואב וגם צלול"), נושא חריג במוזיקה הפופולרית של אותם ימים.

תוך זמן קצר "משינה" היה לאלבום הכי מדובר בישראל: יואב קוטנר השמיע את כולו בתוכנית היומית שלו בגלי צה"ל, בטלוויזיה התאהבו בשואו, במועדונים רקדו עם מגה-מיקס של שירי האלבום שיצר די.ג'יי אמיר כהן והמכירות הרקיעו שחקים: תוך חצי שנה בלבד הוא הגיע למעמד של אלבום פלטינה, כלומר מכירות של יותר מ-40,000 עותקים. וכיאה ללהקה לוהטת, משינה גם התכוננה לסיבוב הופעות שהיה מושקע בכל קנה מידה (סאונד, תאורה, אפקטים, עיצוב ועוד), אבל התוספת האמיתית הייתה אבנר חודורוב, שניגן בסינתיסייזר ובסקסופון והפך לחבר להקה במשרה מלאה עד עצם היום הזה.

בגלל שמשינה הגיעה לבמות רק עם אלבום אחד, נכתב גם מערכון שהקדים את "בלדה לסוכן כפול" ויצא סינגל נוסף, "היא התווכחה איתו שעות", שהפך בעצמו ללהיט וגם לאחד השירים האהובים של משינה, בזכות הכתיבה הקומית של שלומי והעיבוד העשיר והמפתיע של הלהקה וראובן שפירא. ההופעות היו להצלחה ענקית, כשרגע השיא היה ביום האחרון של קיץ 1986, על במת פארק הירקון מול 50 אלף איש, הישג חסר תקדים ללהקה שרק שנה וחצי קודם לא ממש הייתה קיימת. לאחר מכן משינה לקחה הפסקה לעבוד על חומרים חדשים, השתתפה בפסטיבל הילדים עם השיר "זירו נפך מעץ ענק" ונערכה להוצאת האלבום השני, בציפייה שיצליח לפחות כמו הראשון.

ואז התחילו הצרות.

“השיגעון נמשך לאורך כל הדרך
ועובדות החיים חדות כמו סכין”

“להתראות נעורים שלום אהבה”

אזור הדמדומים

למשינה לא היה "משבר האלבום השני": זאת הייתה נפילה מגובה ההצלחה לכישלון שכמעט וחיסל את הלהקה. על השאלה למה בדיוק זה קרה קשה מאוד לענות: אולי זאת ההחלטה לא להוציא סינגלים, למרות ששירים כמו "שלח לי מלאך" ו"אנחנו שניים" היו קליטים ואף הפכו ללהיטים קבועים ברפרטואר של משינה. אולי זאת הציפייה ליותר נונסנס והומור, למרות שהלהקה רק הנמיכה את המינון ולא נפטרה ממנו לגמרי. ואולי זה פשוט מה שהיה צריך לקרות וזהו.

האלבום, שנקרא גם הוא "משינה", ראה אור באמצע 1987. הלהקה עבדה עליו עם הטכנאי אורי ברק ושילבה בו את האהבה לצלילי ה-New Wave לסגנונות כמו רגאיי ו-Fאנק. כל החברים קיבלו קרדיט משותף על הלחנים המגוונים. לצד השירים שהוזכרו לעיל, בגרסה המקורית של האלבום נכללו שירים כמו "הנסיכה" השאפתני ו"הוי סלסלאת" המקאברי וגם "שט אלייך" שכתב יובל ו"הכל עוד אפשרי" אותו שר מייקל בקולו הרך. "מדברים עלייך" בלט לא רק בזכות הלחן המדבק אלא גם בגלל הקליפ של אחד מהמוכשרים שבבמאי התקופה, רפי בוקאי ז"ל, שעמד מאחורי יצירת המופת "אוונטי פופולו" שיצא שנה קודם.

בזמן העבודה על התקליט, הלהקה לא דמיינה את הקור שבו הוא יתקבל. המציאות היכתה בחברים רק בהופעת הבכורה ב"צוותא", בסוף יולי 1987: רק 50 איש הגיעו להופעה של להקה ששנה קודם מילאה את פארק הירקון. אבל משינה לא ויתרה: היא החלה להוציא סינגלים מהאלבום, להופיע במועדונים קטנים ונעזרה בכך כדי לצבור עוד ניסיון והשתפשפות על הבמות. מי שכן טרחו נתקלו בקאבר שהפך למיתולוגיה: איגי קם מהתופים וקורע לגזרים את "שביל הבריחה" של ריטה.

הכישלון המסחרי של האלבום החזיר את משינה לשולחן השרטוטים תחת לחץ: חברת התקליטים לא רצתה להשקיע באלבום והמנהל האישי של הלהקה, בועז בן-ציון, מימן את ההפקה בעצמו. הטכנאי ראובן שפירא, מאדריכלי ההצלחה הפנומנלית של אלבום הבכורה, נקרא לדגל והשתדרג למעמד המפיק המוזיקלי. לאחר שלהקות כמו תיסלם ובנזין התפרקו בתום שני אלבומים בלבד, בלהקה שמחו בכלל להגיע לרגע הזה, אבל לא הסתפקו בכך: עם שירים כמו "אהובתי" ו"ברחובות שלנו", הלהקה ציפתה לחזור למסלול ההמראה והשקיעה רבות בקידום באמצעות קליפים מקוריים והופעות בתוכניות פופולריות כמו "זהו זה". השלד האמנותי של האלבום הציג אף הוא להקה מגובשת, סקרנית ואפילו הרפתקנית: שירים כמו "שלג צח", "דוקטור קליני" ו"מעגל נפתח" שילבו את פעלולי הכתיבה של הלהקה בעברית עם מוזיקה שהושפעה מהצלילים שנשמעו באותן שנים במועדונים של לונדון ומנצ'סטר.

אלא שגם זה לא גרם לקהל הרחב לחזור, והלחץ התחיל להשפיע: יובל כבר היה אב טרי לאלישע וגם יתר החברים נזקקו לפרנסה. בתעשייה חשבו שכישלון אחד יכול לקרות לכולם, אבל שניים רצופים אולי מעיד שהקסם התפוגג. אבל אז, בהחלטה ששינתה הכל, הלהקה ביקשה מהמפיק והכותב יעקב גלעד, שעשה פלאים עם בנזין כמה שנים ונשאר בשותפות אמנותית משגשגת עם יהודה פוליקר, לבוא ולהציל את המצב. והוא עשה את זה – ובגדול.

ולפעמים הכל נראה אותו דבר
ולפעמים פתאום יש רגע מאושר

“שלח לי מלאך”

גבירותיי ורבותיי, משינה

הרעיון היה פשוט: את מה שמשינה לא הצליחה לשווק באלבומי האולפן היא תעשה באמצעות אוסף, "גבירותיי ורבותיי, משינה", שיכלול גם כמה שירים חדשים, ולצדם יהיה גם מופע. יעקב גלעד, שנקרא כדי לסייע במהלך, השתתף בעיבוד שלושת השירים שראו אור לראשונה באוסף: "רני בפריז", שיר רגאיי בעברית שהצליח ללכוד את ההווי המיוחד של הלהקה ("יובל מאחר בגלל הילד"); "בדרך אל הים" האהוב; ו"ריקוד המכונה", קטע אינסטרומנטלי שכלל בעבר מילים שלא התגבשו לכדי שיר ולכן הוחלט לוותר עליהן. בנוסף צורפו לאלבום גם הסינגל "היא התווכחה איתו שעות" והקאבר ל"מי יודע מדוע ולמה לובשת הזברה פיג'מה".

הפעם, בניגוד לשני האלבומים הקודמים, הדברים קרו חזק ומהר: "אלבום זהב" (20,000 עותקים) תוך שלושה חודשים, תואר "להקת השנה" ואפילו מקום ראשון במצעד הפזמונים השנתי של רשת ג' ל"ריקוד המכונה", למרות היותו אינסטרומנטלי. השיר גם פתח דיון ארוך שנים על הדמיון בין כמה וכמה שירים של משינה לשירים של הרכבים אחרים, במקרה הזה Madness הבריטים. בלהקה אף פעם לא טרחו להכחיש את חשיבות ההשראה בתהליך העבודה שלהם, אולם השפה, העיבודים וגם האטיטיוד של משינה היו ונותרו של חבריה בלבד.

סיבוב ההופעות שבא בעקבות האוסף סימן גם את סוף התקופה הקשה. האלבום המשיך להימכר במספרים גבוהים מאוד ומשינה הייתה לא רק הלהקה המצליחה בישראל אלא גם חוד החנית של סצנת הרוק שהתחילה להראות סימני התפוצצות במועדונים כמו "זמן אמיתי" ו"הרוקסן".

הפופולריות המחודשת של משינה עמדה למבחן חשוב ב-1990 עם הוצאת אלבום האולפן הרביעי, "העמותה לחקר התמותה". שלומי הוביל קו פשוט וקליט שהוליד להיטי ענק כגון "מכונית", "אחכה לך בשדות" ו"למה לי פוליטיקה עכשיו", שהוכיח ובגדול את אחת הסגולות של הלהקה בכלל ושלומי (מילים ולחן) בפרט: היכולת לכתוב שיר עתיר נונסנס מבלי לוותר על אמירה רלוונטית לזמן ולמקום, מהאינתיפאדה הראשונה בבית ועד נפילת הגוש הקומוניסטי באירופה.

גם ההופעות שליוו את האלבום זכו להצלחה רבה. יובל, זה שלא חשב שהוא זמר, הלך והתבסס כסולן מובהק וכוכב לא פחות גדול מקרובי המשפחה שהצליחו אז בסצנת הרוק, מאיר ז"ל ואהוד. בהופעה אחת, בשער הנגב, השלושה אפילו חלקו במה. רק מלחמת המפרץ ב-1991 קטעה את המומנטום, אבל הלהקה לא ממש סבלה מזה: נפילת המתח הורגשה והמנוחה הייתה נדרשת.

סיום החוזה עם חברת התקליטים הקודמת הותירה את הלהקה חופשיה מהתחייבויות, לרבות הזכות של החברים לעשות דברים מחוץ למסגרת של משינה, והחברים לקחו את ההזדמנות: יובל הלחין עבור אביו יוסי ז"ל את "איפה אני ואיפה הם" וגם מייקל, איגי ואבנר השתתפו בהקלטות. הפרויקט הבא היה "הקברט של מירנדה", אלבום הסולו של אורלי זילברשץ, אשתו של יובל, שהלחין את רוב השירים והפיק את האלבום יחד עם אבנר. גם איגי ומייקל היו שותפים לפרויקט, שהניב שירים כמו "השקר", "נערת החישוקים", שיר הנושא של האלבום וכן גרסה עברית (יובל ואיגי תרגמו) של "פאם פטאל", הקלאסיקה של Velvet Underground וניקו.

בינתיים שלומי היה הגשר למיינסטרים של אחד ההרכבים המוערכים בארץ באותם ימים, נושאי המגבעת. אחרי אלבום בכורה מרשים והופעות בלתי נשכחות שהפכו אותם להרכב מדובר, שלומי הפיק ללהקה את "מי רצח את אגנתה פאלסקוג", שהציג צליל מלוטש ונוצץ שעזר להנגיש את החבורה הירושלמית לקהל הרחב. ומכיוון אחר לגמרי, שלומי גם הלחין את "העיר הזאת" עבור דורי בן-זאב וגם את "ארגז" של להקת המשאיות, שהורכבה מעובדי הבמה של משינה. גם איגי לא שקט על השמרים והקליט אלבום סולו, "משהו ממך", שבו כתב, הלחין ועיבד את כל השירים וגם ניגן בגיטרות, בס ותופים.

באותם ימים משינה הייתה להקה בחופשה ארוכה. היא הסתיימה בתחילת 1992, עם חומרים טריים שנאספו והפכו לאלבום חדש. וגם הפעם, הוא לא נשמע כמו שום דבר שקדם לו.

"כמו השמש שהחום פסק
מזמן מלהעיק על מצפונה"

“שלג צח”

שקט, מרעישים

כלהקה שכבר נכוותה ברותחין של כישלון, אפשר היה לצפות שמשינה לא תסכן שוב את מעמדה כל כך מהר. אבל אז בעצם היא לא הייתה משינה. "מפלצות התהילה", אלבום האולפן החמישי של הלהקה, הוכיח זאת מעל לכל ספק סביר: הלהקה הושפעה עמוקות ממהפכת הגראנג' שהתחוללה בארה"ב באותם ימים בהובלת נירוונה. לצד זאת, כלהקה שתמיד נמשכה לסוריאליזם ונונסנס, משינה מצאה שפה משותפת עם הפיקסיז, שרוחה שוררת מעל "מפלצות התהילה".

לצד החירות האמנותית המוחלטת, ששמה ללעג את כל הנורמות והקונבנציות שהיו במיינסטרים הישראלי עד אז, האלבום סימן נקודת מפנה נוספת: יובל כתב יותר טקסטים, למשל ב"את באה לבקר", "אין מקום אחר", "בנות הים" ו"אישה". באותה תקופה הוא שכלל עוד יותר את הפרפורמנס הבימתי שלו, ויחד עם הדיסטורשן של ברכה והאנרגיות של כל החברים, משינה נראתה כמו חללית שנחתה ממאדים והיא לאו דווקא באה בשלום: "זה לא יכול להיות ישן", אותו כתב שלומי, נתפס כפרודיה על להקת אתניקס, היריבה של משינה באותם ימים למעמד הלהקה האהובה במדינה.

"מפלצות התהילה" יצא באפריל 1992 בלייבל העצמאי שהלהקה הקימה, "זברה תקליטים". הוא זכה לביקורות מעולות והשמעות רבות ברדיו, שאימץ בחום את ההתכתבות בזמן אמת עם הלהקות הכי חמות בעולם וגם את רוח הטירוף בשירים כגון "הכל התחיל בנאצר". גם המכירות התחילו מצוין, עם 15,000 עותקים, אבל שם זה נעצר וגם ההופעות המחשמלות (שבהם העקיצות לאתניקס נמשכו עם הביצוע ל"כתם הפרי" בפסטיבל ערד) לא הועילו. במונחי משינה זאת הייתה אכזבה, אבל "מפלצות התהילה" היה ונותר אחד האלבומים הנועזים, החשובים והמשפיעים שיצאו בישראל, וכמה שירים מתוכו הפכו למזוהים לא פחות מלהיטים אחרים של הלהקה. "אין מקום אחר", למשל, לא נתפס כשיר איקוני בזמן אמת, אבל גרסת הדאנס מסיבוב ההופעות של 2003 הכניסה אותו לפנתאון.

האמביוולנטיות המסחרית של "מפלצות התהילה" לא עצרה את משינה, שהמשיכה להשתעשע ברעיונות כגון הפקת סרט עלילתי (השמועות דיברו על קומדיה אירוטית), אבל מה שנותר ממנו זה עשרות שעות ששלומי צילם והשיר "אני אוהב אותך מישל", שנותר זניח בתולדות הלהקה.

אבל רעיון יומרני אחר של הלהקה, אופרת רוק על להקה פיקטיבית, "פחי שואו והמופע של שיא הרגש", התגלגל לבסוף לאלבום החדש של הלהקה, שיצא בקיץ 1993. "שיא הרגש" אומנם לא היה אופרת רוק אלא אלבום "רגיל", שבו משינה שוב שינתה כיוון לאזורים יותר מלודיים ורכים. משינה באלבום הזה התחברה לא רק לסגנונות כמו בלוז וסול, אלא לכתיבה סיפורית מהסוג שלא אפיין להקות בישראל עד כה: "גברת שרה השכנה", "המתאגרף" ובעיקר "דני", על חבר הלהקה שהסתבך בעסקת סמים, חשפו את היכולת של משינה לעזוב לרגע את הנונסנס ומשחקי המילים לטובת דרמה סוחפת ועשויה היטב. את האלבום סוגר "נגעה בשמיים", שהפך לאחד השירים האהובים של הלהקה אי-פעם.

"שיא הרגש" החזיר את משינה למקומה הטבעי בצמרת. היא הובילה את הפסטיבלים הבולטים של אותה שנה בכל הארץ, הופיעה ב"מעגל" של דן שילון בערוץ 2 ונראתה כמי הצליחה, אחרי עשור, למצוא את המנוחה והנחלה. וזה גם היה תחילתו של הסוף.

“כן הזמן הזה אבוד אבל לא בשבילי
הוא תלוי על עמוד ולא בגללי
אין מקום אחר אין אחר”

“אין מקום אחר”

הפרידה - זה רק הסוף

עשר שנים אחרי הקמתה, משינה מצאה את עצמה במקום שבו אף להקה ישראלית אחרת לא הייתה בו: היא שרדה משברים וירידה בפופולריות, חזרה בענק ונגעה בשמיים. ההערצה כלפיה, שהתבטאה בהופעות ענק, הייתה חלק מהפריחה של התרבות הישראלית, שנפתחה לעולם יותר מאי-פעם ומנגד התגאתה בתופעות מקומיות כמו משינה.

אבל דווקא אז החברים הרגישו מיצוי. עשור של עבודה מאומצת הניב פירות אך גם שחיקה גדולה, רצונות סותרים וחלומות אישיים. לכן כמה חודשים לאחר יציאת האלבום "להתראות נעורים שלום אהבה", בינואר 1995, הלהקה הודיעה על סיום דרכה והופעות פרידה בתל אביב, בקיסריה, ובפסטיבלים בצמח וערד.

"להתראות נעורים" סימן לא רק את הפרידה ממשינה אלא גם ההתפתחות המרשימה שלה כהרכב שלא מפחד לצאת להרפתקאות. יובל בנאי כתב והלחין את כל השירים, שהתאפיינו בטון יותר קודר ומפוכח, שכמו חזה את התהפוכות שעומדות לבוא ובראשון רצח ראש הממשלה יצחק רבין. מתוך האלבום בלטו שיר הנושא ו"את לא כמו כולם" שזכו להצלחה וגם "תחזור תחזור", שבו השתתף גם יוסי בנאי, אביו של יובל, שקרא חלק מהטקסט וקולו הרועם הפך לאחד מסמלי הפרידה של משינה. בנוסף, איגי שר באלבום ובהופעות את הפזמון של "בן המלך".

כצפוי, ההופעות האחרונות של משינה היו מלאות, מלהיבות ומרגשות. יהודית רביץ התארחה לביצוע של "ברחובות שלנו" ו"מה איתי" של אריק איינשטיין ושלום חנוך. הכל היה מוכן לקראת 18 ביולי, התאריך המיועד של הגרנד פינאלה על הבמה המרכזית של הרוק הישראלי, פסטיבל ערד. אבל במקום פרידה בלתי נשכחת מהלהקה האהובה, ישראל התעוררה לאסון נורא: שלושה מעריצים, איטן פלד, חן יצחק ונעמה אלקריב ז"ל נמחצו למוות בעקבות מחדל ארגוני של מארגני הפסטיבל. האסון קרה עוד לפני שמשינה עלתה לבמה,  וחבריה הוכו בהלם ובצער לאחר שנודע להם על הטרגדיה.

בספטמבר, עדיין תחת הרושם הקשה של האסון בערד, הוציאה משינה את "מכונת הזמן", אלבום הופעה כפול שכלל את להיטיה הגדולים מכל הזמנים, מאלבום הבכורה ועד "להתראות נעורים". האלבום היטיב ללכוד את חוויית ההופעה של משינה, שהצליחה לשמור על אינטימיות מול קהלים גדולים ומנגד להיות להקת אצטדיונים יחידה מסוגה בישראל. חברי הלהקה לא שכחו את איטן, חן ונעמה והקדישו להם את האלבום.

חודש לאחר מכן נקבעה ההופעה האחרונה בהחלט של משינה, בפארק הירקון בתל אביב. למרות הצער הכבד, חברי הלהקה רצו להודות למעריצים ולמעריצות על השנים היפות ולהעניק להם מתנת פרידה הולמת. ושם, מול עשרות אלפים, בהופעה שתועדה על ידי הערוץ הראשון בשל חשיבותה, משינה עשתה את מה שהיא יודעת הכי טוב: רוק'נ'רול עד טיפת הזיעה האחרונה.

בבוקר שאחרי המוזיקה הישראלית כבר לא הייתה אותו דבר וחברי משינה המשיכו לקריירות סולו ולשיתופי פעולה חדשים. יובל שכלל את יכולותיו ככותב באלבומי סולו שבהם פתח את ליבו, התנסה בסגנונות חדשים וגם שירים שזכו להצלחה כמו "לא יכול לעצור את זה", "גורל נדוש" ו"ניפגש במאי". שלומי הוציא אלבום עם רמי פורטיס וגם הפיק להקות אחרות, בהם האלבום "רוץ ילד" של כנסיית השכל שהחדיר את הלהקה ללב המיינסטרים. ב-2003 סוף סוף צעד לקדמת הבמה והוציא את אלבום הסולו "צ'אפלין צ'רלי". איגי המשיך לנגן עם יובל וגם עם אמנים נוספים ובתוכנית האירוח של יאיר לפיד, לצד מייקל. אבנר אף הוא שיתף פעולה עם יובל באלבומים שלו, ניגן עם מייקל בהופעות של יהודה פוליקר, הוביל את להקת הבית בתוכנית של אלי יצפאן וגם הפיק אלבומים לנורית גלרון ולאה שבת.

משינה לא פעלה כלהקה באותם שנים, אבל חבריה היו עדיין בקשר אישי טוב. מדי פעם נזרקה השאלה מה דרוש כדי שיחזרו להיות משינה. התשובה הייתה משהו קטן וטוב.

“והגורל צבעו אפל עמוק בפנים
אל תבכי אחות קטנה זה לא
פשוט את מבינה”

“תחזור תחזור”

הקאמבק - חוזרים, חוזרים

בסוף באפריל 2003 כינסו חברי משינה מסיבת עיתונאים חגיגית שבה הכריזו על חזרתם לבמות וגם הפתיעו את כולם עם שיר חדש, "משהו קטן וטוב". השיר שכתבו יובל ושלומי הראה שהדבק המיוחד של משינה עדיין חזק וגם ההבנה של הלהקה את הלך הרוח הישראלי: הימים ימי האינתיפאדה השנייה והמדממת, משבר כלכלי חמור ותחושה של מבוי סתום. "משהו קטן וטוב" תיאר במדויק את החיפוש של מדינה שלמה אחר אוויר לנשימה, ואכן הוא הפך מיד ללהיט.

באותו קיץ משינה השתלטה על קיסריה בהצלחה מסחררת: ההופעות מלאות עד אפס מקום, עם אנרגיות מחודשות וקהל ותיק שרק חיכה ללהקה האהובה עליו, לצד קהלים חדשים שאפילו לא ידע על המסע המפרך שעברה על החברים בדרך לפסגה. בסיום הקיץ עברה הלהקה להופיע בהיכל התרבות בתל אביב והוציאה שיר נוסף, "ואולי עכשיו". לאחר מכן המשיכה משינה להופעות בארצות הברית. את חגיגות הקאמבק השלימו אלבום הופעה שהגיע במהירות למעמד של אלבום זהב וגם די.וי.די שבו תועדה ההפקה המושקעת. כמו כן, 20 שנה אחרי ש"מפלצות התהילה" זכה לשבחים אך הצליח חלקית במכירות, שירים כמו "את באה לבקר" ובמיוחד "אין מקום אחר" נצרבו כחלק בלתי נפרד מרפרטואר הלהיטים של משינה.

בניגוד להרכבים אחרים שהתאחדו להופעות בלבד, משינה למעשה חידשה את פעילותה כלהקה במשרה מלאה וב-2005 הוציא את "רומנטיקה עתידנית", אלבומה הראשון מזה עשור, שלא כלל את השירים שיצאו לקידום האיחוד שנתיים קודם. באלבום ניכר ניסיון של משינה לחזור לכתיבה שיש בה גם נונסנס והומור ("בלש דטקטיב", "קויפק מיואק קאפוט"), לצד המנונים שיתאימו להופעות מול קהלים גדולים ("התשובה", "רומנטיקה עתידנית"). האלבום זכה לביקורות מעורבות, אבל הביקוש הגבוה להופעות הלהקה נמשך.

אלא שמשינה, כהרגלה, לא רצתה לעשות עוד מאותו דבר ובעקבות מופע אנפלאגד חד-פעמי שזכה להצלחה, הלהקה יצאה לסיבוב שלם בפורמט האקוסטי שבו הצטרף ללהקה נאור דיין, אחיו של איגי. גם המופע הזה, שכלל שירים שלא נכללים לרוב במופע החשמלי של הלהקה (וגם שירי סולו של יובל), תועד באלבום. בנוסף הלהקה חברה לאהוד בנאי למופע משותף שגם הוא תוכנן להיות חד-פעמי אבל נמשך הרבה יותר. במקביל חברי הלהקה המשיכו לפעול גם בפרויקטים אישיים וצדדיים: יובל הוציא אלבום רביעי ואילו מייקל הקים את ההרכב לימוזינה שבו ניגן גם אבנר.

למרות האמביוולנטיות כלפי האלבום "רומנטיקה עתידנית", משינה לא התכוונה להישען על אוסף הלהיטים שלה והמשיכה לעבוד על שירים חדשים. סקיצות הוקלטו ונגנזו, כיוונים נוסו ובסוף התגבש הכיוון לקראת אלבום חדש. וכרגיל אצל משינה, גם הוא יצא בצורה אחרת לגמרי ממה שהיה מקובל בארץ.

"ונדמה שזה טוב ככה, וצריך לאהוב
ונדמה שזה קרוב משהו קטן וטוב"

"משהו קטן וטוב"

עסקי הרוקנרול

בינואר 2010 משינה שוב הפתיעה: לא רק אלבום חדש שעתיד לצאת כמה חודשים לאחר מכן, אלא שנה שלמה של חגיגות לציון 25 שנים להקמתה של הלהקה, במהלכן ייצא גם אלבום אוסף במארז מהודר הכולל ספר ותמונות וכן סרט דוקו. המהלך לווה בסינגל חדש, "בין הצללים".

באפריל יצא "יהלומים בשמיים", אותו החליטה משינה לשחרר באופן ייחודי למדי: הוא ניתן להורדה חינם, ברוח יוזמה דומה של להקת רדיוהד הבריטית כמה שנים קודם, מתוך הבנה שמכירות התקליטים עברו שינוי עמוק בעקבות מהפכת האינטרנט.  השירים הבולטים באלבום היו "יהלומים בשמיים", "האושר הסמוי" וגם "לנדסמן ופולנסקי".

במשינה לא השאירו הרבה זמן לשירי האלבום להתחרות בקלאסיקות וכבר בנובמבר הוציאו את "עסקי הרוק'נ'רול", אוסף להיטים שכלל גם לראשונה שני שירים שלו נכללו באף אלבום קודם: "משהו קטן וטוב" וגם "אני אוהב אותך מישל". בנוסף הלהקה הוציאה שיר חדש, "הנה אנחנו", שהתקבל בהתלהבות, אולם גולת הכותרת של המארז היה די.וי.די עם קטעי הופעות נדירים וספר מקיף על תולדות הלהקה שהורכב משיחות של החברים ואנשים נוספים בסביבתם עם העורך דרור נחום. התוצאה הייתה הפעם הראשונה שבה משינה מספרת את הסיפור שלה, במילים שלה.

משינה לא הסתפקה בכך והעניקה גישה חסרת תקדים לבמאית אלה בלוך, שיצרה את הדוקו "המכונה" ששודר בהצלחה ב-yes. הסרט לא עשה הנחות לחברים והראה אותם גם במצבים של מתח, חיכוך וריב, כפי שחווה כל להקה שמחליטה להישאר ביחד על פני שלושה עשורים. חברי הלהקה אומנם התקשו לעכל את התוצאה הסופית, אבל הסרט התקבל בהתלהבות וזכה למחמאות על הכנות והחופש האמנותי.

בשנים הבאות משינה המשיכה להופיע אך לא הוציאה שירים חדשים. ב-2012 ראה אור התיעוד ממופע האנפלאגד של הלהקה כמה שנים קודם. באותה שנה יובל ושלומי הצטרפו כמנטורים לתוכנית הריאליטי המוזיקלית The Voice ועזבו אותה אחרי עונה אחת. ב-2014 הוציא איגי את האלבום "פשוט מסובך" וב-2015 הוציא יובל אלבום סולו נוסף ושנה לאחר מכן גם שלומי הוציא את אלבומו השני בסך הכל כסולן. בין לבין ציינה הלהקה 30 שנות פעילות.

ואז, אחרי שמונה שנים ללא אלבום חדש, משינה עשתה זאת שוב: "מתים שרים הולכים", האלבום העשירי של הלהקה, יצא ב-2018 והתקבל בחום בזכות שיתוף הפעולה המוצלח בין בנאי לברכה בכתיבה ובהלחנה, לצד התקדמות נוספת בהתבגרות של הלהקה והחירות לעשות פחות או יותר מה שמתחשק לה. כך היה מהימים הראשונים של הלהקה במועדוני האנדרגראונד של תל אביב דרך תקופות של גאות ושפל ועד היום, ערב שנת ה-40 להיווסדה, ואין לה שום כוונה להשתנות.

"החומר החדש זורם לי בראש
לוקח אותי רחוק"

"החומר החדש"

המועדון של משינה, מעודכנים לפני כולם.
ניוזלטר - עדכונים - הטבות

לחצ/י להצטרפות
img

ניוזלטר - עדכונים - הטבות

משינה

icon

הפרטים נקלטו במערכת המועדון
אפשר לומר שאנחנו רשמית חברים :)